Заместник-началниците на отбраната от страните в Югоизточна Европа се събраха в

...
Заместник-началниците на отбраната от страните в Югоизточна Европа се събраха в
Коментари Харесай

Атанас Запрянов: Ще даваме рамо на Украйна, докато трябва

Заместник-началниците на защитата от страните в Югоизточна Европа се събраха в Рим, Италия, за да традиционната годишна среща на Процеса SEDM (South-Eastern Europe Defence Ministerial Process DCHOD Meeting). Те разискаха опциите за развиване на съдействието в региона на защитата.

В събитието участваха заместник-началници на защитата от държавите-членки на SEDM, командирът на многонационалната бригада " Югоизточна Европа " (SEEBRIG), представители на Центъра за съдействие в сигурността (RACVIAC) и Програмата на Организация на обединените нации за развиване (UNDP/SEESAC).

Видео послание на заместник-министъра на защитата на България и ръководител на Процеса SEDM, Атанас Запрянов, откри срещата. В него, Запрянов акцентира, че войната в Украйна съставлява опасност за сигурността и стабилността освен в района, само че и в цяла Европа.

Той прикани Русия да приключи военната атака, и да изтегли войските си от украинска територия. Запрянов акцентира че България осъжда потреблението на мощ за разрешаване на интернационалните разногласия, както в този случай, по този начин и във всички останали, на всички места по света. Запрянов удостовери поддръжката на България за Украйна във възобновяване на нейния суверенитет и териториална целокупност, до момента в който е належащо.

Заместник-началникът на защитата на България, генерал-лейтенант Михаил Попов, означи нуждата от развиване на процеса SEDM и усилване на военното съдействие сред държавите-участнички. Той акцентира смисъла на идентифицирането на нови благоприятни условия за по-ефективно съдействие в региона на защитата, което ще спомогне за стабилността в района.

На срещата бяха разисквани напредъкът, реализиран досега, и опциите за бъдещо развиване на Процеса SEDM, както и други настоящи въпроси на районното съдействие в региона на сигурността и защитата. Директорът на

Секретарят на SEDM, Даниела Григорова , и командирът на SEEBRIG, бригаден военачалник Митруцикос, показаха дейностите, осъществени от миналата среща на заместник-началниците на защитата.

Всички национални делегации показаха наказание на експанзията на Русия в Украйна и приканиха за неотложно преустановяване на военните дейности и евакуиране на съветските войски от украинска територия.

На заключителната сесия беше призната взаимна декларация на заместник-началниците на защитата. Беше контрактувано провеждането на идната среща в Турция през средата на 2024 година.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР